O kabinetu 1
O kabinetu 3
O kabinetu 2
O kabinetu 4

О кабинету

Кабинет ЊКВ Принца Владимира Карађорђевића у Србији је основан о Св. Андреју Првозваном, 13.12.2016. године. Овом приликом, ЊКВ Принц Владимир је потписао оснивачку повељу, одредио да ће седиште кабинета бити у Београду  и именовао господина Дејана Дамњановића шефом свог кабинета.

Функција кабинета ЊКВ Принца Владимира је остваривање непосредне и чврсте везе између Његовог Височанства и српског народа, као и деловање на остварењу хуманитарних и других друштвених циљева а у складу са програмским полазиштима кабинета. Кабинет ЊКВ Принца Владимира није искључиво заступништво Његовог Краљевског Височанства у отаџбини већ и активна друштвена структура која се залаже за остварење својих програмских полазишта.

Основна програмска полазишта Кабинета ЊКВ Принца Владимира су: традиционализам, родољубље, Православље и нео-византизам (као подструктура Евроазијског простора). У синергији ова четири елемента почива појам монархије у разумевању овог појма ЊКВ Принца Владимира. Наиме, монархија као крајње одредиште није нешто што треба да буде успостављено „одозго“ – јуридичким путем, већ превасходно“одоздо“ кроз фактичко успостављање елемената традиције и остала три набројана елемента унутар органског и саборног друштва. Монархија у правном смислу не треба да буде  узрок, већ да наступи као последица остварења органског и у саборности укорењеног друштва. Сам облик овог друштва је метафизичка тројичност као основ монархије о којој је говорио Св Николај Велимировић: Бог, Краљ и домаћин.

Идеја кабинета ЊКВ Принца Владимира је да у опште-друштвеном и метаполитичком смислу да свој допринос поновној изградњи органског и саборног српског друштва.

У прилог томе сведоче и речи самог Принца Владимира:

„Моја идеја је обнова елемената традиције у српском друштву „одоздо“ а не „одозго“. И, као и увек до сада, моја идеја је да служим српском народу а не да њиме владам. Увек сам имао на уму оно што сам научио од свог оца и својих предака – мој однос са народом не треба да наликује војном покличу: „Напред!“, већ увек – „За мном!“ .“